Очільника Криворізької поліції, який провалив атестацію, «понизили» в Черкаську область?

Очільника Криворізької поліції, який провалив атестацію, «понизили» в Черкаську область?

Очільника Криворізької поліції, який провалив атестацію, «понизили» в Черкаську область?

У середу, по обіді гнівні пости місцевих активістів офіційно підтвердилися в ГУНП області: черкаське управління після більш ніж піврічного безголов’я таки отримає нового начальника. Власне, саме його кандидатура і викликала резонанс в обласному центрі.

Інформація про призначення Валерія Лютого зявилася в ЗМІ після 2-ї години дня. Тоді в секторі комунікацій було проанонсовано офіційне представлення нового шефа поліції, яке мало відбутися 3 жовтня. Проте вже через годину-півтори після згаданого анонсу представлення було несподівано відмінено. З чим пов'язаний «відбій», у поліції не пояснили.

Насправді одну новину від другої відділив не лише відносно невеликий проміжок часу, а й хвиля обурення в соцмережах. Черкаські активісти, в першу чергу місцевий «Автомайдан», виступили різко проти кандидатури Лютого, звинувативши його  в сприянні фальсифікаціям виборів в Кривому Розі. «Вписався» проти Лютого навіть нардеп Єгор Соболєв, який з площини «Фейсбуку» звернувся до Хатії Деканоідзе з вимогою блокувати призначення.

Чи пов’язана відміна офіційного представлення саме із згаданим обуренням, зараз можна лише здогадуватися. Але факт залишається фактом, у четвер Валерій Лютий в Черкаси таки не приїхав. Активісти ж, схоже, вирішили свої плани не міняти і обіцяну акцію протесту таки провели.

Під стінами головного управління поліції зібралося трохи більше півсотні активістів, озброєних прапорами, шинами та кількома гучномовцями.

2

Після доволі недовготривалих спічів від лідерів організацій ( ГО «Автомайдан», «Самооборона», «Праведність», політичні партії «Свобода» та «Національний корпус») присутні підписали лист-звернення до Арсена Авакова та Хатії Деканоідзе з вимогою не призначати Валерія Лютого в Черкаське ГУНП.

- Якщо його сюди призначать, ми будемо пікетувати тут кожного дня! – пригрозив «самооборонівець» Олексій Ющенко.

Депутат обласної ради від ВО «Свобода» Юрій Ботнар з порогу управління поліції заявив, що призначення Лютого на Черкащину не випадкове.

Він  буде тут використовувати свій криворізький досвід у фальшуванні виборів, - припустив Ботнар.

3

Після того, як на вигуки із гучномовців «Валєра вихаді» прогнозовано ніхто не вийшов, громадськість вирішила на власні очі пересвідчитися, що Лютий справді не приїхав. Візит  в кабінет до  в.о. начальника управління Валентина Кожухівського був недовготривалим.Так і не побачивши ні відповідного наказу про призначення, ні самого Лютого, активісти покинули приміщення і розійшлися.

 Who is mister Лютий?

valerij-lyuty-j

Валерій Васильович є уродженцем Харкова. У різні часи займав посади начальника ДАІ Харкова та області, був заступником начальника ГУ МВС в Харківській області. У 2010 році Лютий пішов на пенсію, а у 2013 став радником одіозного міського голови Харкова Геннадія Кернеса, після того працював в харківському управлінні фіскальної служби.

У 2015 році Лютий був призначений начальником МВС Кривого Рогу.  Там він пропрацював майже 14 місяців.

У декларації за 2015 вказав, що володіє будинком в Харкові та квартирою в Криму, яку, до речі, оцінив в 13 тисяч гривень.  Власного автомобіля Валерій Васильович не має, натомість його син їздить на Lexus RX 300 та BMW 520i, що були набуті ним у власність у 2013 та 2015 роках відповідно.

Працюючи в харківському управлінні ДФС отримав 30 тисяч зарплати, за час роботи в МВС заробив ще 48 тисяч. Крім всього, отримав 6 тисяч матеріальної допомоги. Жодних грошових активів, згідно з даними декларації, Валерій Лютий не має.

Власне криворізьке крісло під Лютим, здавалося, захиталося влітку цього року. Валерій Лютий, м’яко кажучи, не показав високого результату при проходженні  атестації - поліцейський набрав 14 балів за логіку і 28 балів по тесту на профпридатність. При цьому, сумарно за два тести можна було набрати максимум 120 балів.

4

У підсумку атестаційна комісія ухвалила  рішення залишити Лютого в рядах правоохоронних органів, при цьому понизити. Рішення комісії в судовому порядку Лютий вирішив не оскаржувати.

5

Подальший розвиток подій виявився доволі непередбачуваним. 2 листопада Лютий попрощався із попередньою посадою у Кривому Розі. А вже 3-го  мав бути призначений в Черкаську область, проте наразі відповідного наказу на сайті МВС немає. Цілком можливо, що його поява це лише справа часу, і вже тоді можна буде говорити, що рекомендоване «пониженням» по факту стало переїздом в іншу область на вищу посаду.

Валентин Коваль

фото - Інфоміст, ,0564.ua, kr24.com.ua

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.