Чим закінчився «сир-бор» через електронні закупівлі в Черкасах

Чим закінчився «сир-бор» через електронні закупівлі в Черкасах

 

Черкаська міська рада на сьогоднішній сесії хотіла скасувати своє рішення про здійснення допорогових закупівель через «Прозорро». Про це їх нібито просили заклади освіти та медицини. Чому так довго не може прижитися «Прозорро» в місті? Якщо в Дніпрі за 4 місяці здійснили 2942 допорогових закупівель, то в Черкасах – лише 16.

proekt-otmeny

Асоціація керівників дошкільних навчальних закладів нажалілася ЧМР, що допорогові суми закупівель або послуг – 30 тис. грн. та робіт 100 тис. грн. затягують в часі ремонтні роботи та ліквідацію аварійних ситуацій. Це, в свою чергу, може спричинить закриття закладів на термін до 6 тижнів. Та ж проблема виникла і у школах. Тут «Прозорро» гальмує та унеможливлює використання міського бюджету. Для керівників загальноосвітніх навчальних закладів стало проблемою, що через систему закуповуються миючі засоби, меблі, матеріали та виконуються поточні ремонтні роботи.

Рада шкіл естетичного виховання вимагає повернути допорогові суми на рівень відповідно ЗУ «Про публічні закупівлі». Це означає, що електронні закупівлі стануть обов’язковими для товарів дорощих за 200 тис. грн, та робіт понад 1,5 млн. грн.

В закладах культури визначення єдиного генерального замовника закупівель через систему «Прозорро» «призвело до негативних наслідків в частині придбання оргтехніки, музичних інструментів, музичної апаратури та інших матеріалів для належного функціонування закладу».

В зверненнях освітян занадто багато синхронності. Документи починаються із слів вдячності керівництву міста за фінансову підтримку, вирішення низки проблем в освітній галузі. Продовжується текст однаковими словами обурення щодо допорогових сум електронних закупівель. І на завершення всі установи просять негайного втручання та сприяння мера та секретаря в негативний фактор під назвою «Прозорро».

Експерти по електронним закупівлями Артур Чемирис та Людмила Бурдунос переконані, що чиновники на рівні Департаменту саботують систему «Прозорро». Слід би розібратися, чому заявки закладів освіти не надходять до тендерного комітету. Однак, міський голова Анатолій Бондаренко та секретар Олександр Радуцький, не з’ясовуючи нюанси проблеми, доручили підготувати проект «про відміну допорогових закупівель».

Черкаські активісти не змогли сидіти мовчки. Написали лист до ЧМР в якому наголосили, що проект рішення про скасування «Прозорро» виноситься на сесію не законно, бо документ не був опублікований за 20 днів до засідання.

obrashhenie-aktivistov

obrashhenie-aktivistov-1

Та й взагалі вагомих причин для відміни системи, яка економить гроші та запобігає корупції, немає. Закликали не мовчати і представників бізнесу та політиків, прийти на сесію 25 жовтня та не допустити, щоб Черкаси «прославилися» тим, що вони єдині, хто не зміг працювати з системою електронних закупівель.

Але не лише зверненнями обійшлися активісти. Так 20 жовтня пройшло засідання комісії з контролю закупівель на яке були запрошені представники освіти та медицини, депутати та керівники департаментів. Засідання тримало близько 3 годин. Протягом цього часу слухалися аргументи, заперечення, пропозиції. Найбільше здивування викликали слова представників освіти та медицини, які, як виявилося, взагалі не проти системи «Прозорро». Вони навіть готові працювати від 3 000 грн, аби лишень заявки на закупівлі вчасно оброблялися.

Сьогодні в Черкасах відбувається засідання міської ради. Єдиним питанням, яке стосується електронних закупівель – виведення аварійних поточних ремонтів за систему, щоб прискорити процес їх виконання. І це питання було розглянуто депутатами позитивно.

Правда, вже лунали спроби від департаменту економіки внести з голосу проект змін, який передбачає прийому заявок напряму на суми від 30 тисяч від закладу, але до розгляду його не було прийнято.

На сьогодні Черкаси залишаються з прозорими закупівлями. Чи буде саботаж в майбутньому – покаже лише час. Але сумнівів в тому, що попереду нас очікує захоплююче дійство – немає. Адже заклади хочуть здійснювати закупівлі самостійно. Тендерний комітет – хоче щоб закуповували через нього, але на великі суми. Відповідні департаменти – не хочуть віддавати закупівлі в чужі руки. Тому запасаємося попкорном і очікуємо, хто зробить наступний крок.

Інна Курило

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.