Річницю пожежі в драмтеатрі відзначили карнавалом

 Річницю пожежі в драмтеатрі відзначили карнавалом

1 липня 2015 року на 3 поверсі Черкаського драматичного театру сталася пожежа. Вогонь зруйнував глядацьку залу, обвалився дах,  будівля перетворилася на руїну в центрі міста. Сумна річниця зібрала театралів в сценічних костюмах та небайдужих черкащанам на акцію “ Врятуймо театр! Врятуймо культуру! Врятуймо майбутнє!”. Людей відверто дістали обіцянки на мільйони, видимість робіт і реальна бездіяльність з відновлення.

Судово-пожежотехнічна експертиза, проведена у вересні 2015-го, встановила, що причина виникнення пожежі – занесення стороннього джерела запалювання ззовні. Простими словами – навмисний підпал. Винних досі не знайшли, підозр нікому не висувають. Тож зараз розслідування пожежі фактично перебуває на тому ж етапі, де й півроку тому.

Ptotest1

Обласна влада спрямувала 1 мільйон гривень на розчистку завалів і вивезення сміття. Ці роботи були виконані у жовтні. Відтоді театрали чекали обіцяних грошей від Кабміну. І таки отримали. Але не встигли використати і повернули назад. Тому що Кабмін надіслав їх в останніх числах грудня. І то лише третину від необхідної суми – замість 16,5 мільйонів надійшло близько 5.

Performens_ODA

Ремонтні роботи стартували лише 23 червня. На перший етап – встановлення даху, оновлення фасаду та заміну вікон – вдалося вибити 16 мільйонів гривень, із них 10,1 млн – із державного фонду регіонального розвитку, майже 5 мільйонів виділила Черкаська міська рада і 970 тисяч – Черкаська обласна рада.

«Театр живий, театр показує вистави!» – такий банер можна побачити  перед згорілою будівлею. Живе театр і його 157 працівників, зводячи кінці з кінцями, а особливо зараз, у період театрального міжсезоння, коли можливість заробітку значно скоротилася. Вистави показують у обласній філармонії, у будинку культури ім. Кулика. Сцени цих приміщень не пристосовані для показу театральних вистав, як наслідок – погіршується їх якість і зменшується кількість глядачів.

Після пожежі область значно скоротила фінансування установи за рахунок бюджету.  Із потрібних 525 тисяч гривень на зарплати театралам в обласному бюджеті виділили всього 90. Така ситуація склалася тому що на початку року було затверджено обласний бюджет із заниженою сумою коштів на фінансування культури.

30 червня під час сесії облради театрали нагадали, що 1 липня – річниця пожежі в Черкаському драмтеатрі. Перед депутатами виступив директор драмтеатру Володимир Осипов з проханням  виділити з обласного бюджету кошти на покриття дефіциту фонду заробітної плати на серпень та вересень, забезпечити театру можливість заробляти та придбати автомобільний транспорт для гастролей. Зараз театру дозволяють показувати у обласній філармонії 5 вистав на місяць, що є дуже мало.

Сьогодні із плакатами та у сценічних костюмах актори влаштували ходу бульваром Шевченка до вулиці Небесної сотні, а потім до мерії та облдержадміністрації. „Витіснення театру – це витіснення культури”, „Знищення культури призводить до загибелі нації”, „Врятуйте театр – врятуйте душу” – такі заклики проголошували театрали хором.

"Це не марш протесу, це мирна театралізована акція. Хочемо привернути увагу влади і показати, що театр є, ми працюємо, і що є містяни, які нас підтримують", – пояснює актор театру Олесандр Гуменний.

"Наш театр ще не вмер – визирай, не бійся, мер!". "Досить нам уже брехати, починайте будувати!" – скандували театрали під вікнами міськвиконкому. На жаль, очільник міста їх  не почув, оскільки зараз перебуває у відпустці.

Proteatr

На Соборній площі до театралів вийшов заступник голови Черкаської ОДА Сергій Овчаренко: “Для нас театр так само важливий, як і для вас. Повірте, дуже багато було зроблено роботи. І документальної роботи, якої потребують бюджетні кошти. Кошти є і нам їх хватить, щоб не припиняти відбудову”. Він запевнив, що зараз у обладміністрації є можливість забезпечити і дах театру, і зарплату його працівникам.

 

Інна Курило

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.