Коштом бюджету в Черкасах зведуть церкву

Коштом бюджету в Черкасах зведуть церкву

Це засідання виконкому могло бути нічим не цікавим. Адже тут не було ні питань по МАФам, ні по літнім майданчикам. Аж доки не дійшли до пункту 14. «Про надання КП «Черкасиінвестбуд» Черкаської міської ради функцій замовника» за яким приховувалося таке питання, як передача даному КП функції замовника по реконструкції пам’ятника загиблим в Афганістані та інших локальних конфліктах у єдиному меморіальному комплексі по бульвару Шевченка в м. Черкасах». Так чим же цікаве це питання?

cherkassi
Цей пам’ятний знак було відкрито в Черкасах у далекому 1989 році і він насправді потребує реконструкції, адже зараз він напівзруйнований та знаходиться в аварійному стані. Реконструкцію намагаються зробити ще з 2008 року. І ще тоді було виділено з бюджету міста 120 тис. грн на розробку проектної документації. Але за реконструкцією пам’ятника, яка насправді є зведенням меморіального комплексу з підземним музеєм, приховується побудова церкви, яку сороміцьки називають «капличкою».

cherkassi
У березні цього року обласна рада вже виділила зі свого бюджету понад 1 млн грн на реконструкцію, що викликало велику негативну реакцію культурних та громадських діячів Черкащини. Так вони, навіть, написали звернення до депутатів обласної ради щодо скасування цього рішення.

Чому ж це питання викликало таке обурення? Тут вже кілька причин. Мало того, що релігійну споруду мають збудувати у кварталі від вже існуючого собору, прямо в середмісті (!!!) на центральній вулиці міста коштом громади та бюджету, так ще й, за попередніми даними, вона буде належати Московському патріархату.

Прикметно, що одним з ініціаторів виділення коштів був депутат обласної ради від фракції «Батьківщина» Михайло Мушієк. В коментарі виданню «Дзвін» він сказав — «Ці звинувачення не відповідають дійсності, насправді там церкви жодного патріархату не буде. На другому поверсі меморіального комплексу збудують капличку. Просто капличку, де кожна людина зможе зайти і поставити свічку. А на першому — зробимо музей воїнам-афганцям, та звичайно «атовцям», що загинули на Донбасі, захищаючи Україну», Але його слова аж ніяк не спростовують інформацію, яка була розміщена на інформаційному інтернет-порталі Української Православної Церкви (МП). І там навіть звучить назва церкви — Свято-Стрітенська. Та й озвучена висота в 21 метр вже говорить, що на просту маленьку капличку ця будівля не буде схожою.

Як буде відбуватися будівництво й коли воно розпочнеться, наразі, достеменно невідомо. Але з обласного бюджету вже було виділено 1 млн 300 тис. грн на це будівництво. Хоча представники громадськості міста і вимагали, і вимагають скасувати виділення коштів на будівництво каплички. Але навіть якщо депутати і скасують виділення коштів, що зараз лобіює фракція «Свобода», завжди залишається ймовірність того, що за коштами звернуться до міста. Адже очільником міста є однопартієць ініціаторів цієї реконструкції. А враховуючи, що неодноразово було помічено, щопотреби однопартійців мера задовольняються, то містянам залишається лише чекати, коли буде спроба виділити кошти з бюджету міста на будівництво церкви. Щоб вчасно нагадати, що міський бюджет, то не церковна казна. І витрачати його потрібно на потреби міста, а не церкви.

Сергій Костенко

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.