Фігурант кримінальної справи буде ремонтувати черкаські дороги

Фігурант кримінальної справи буде ремонтувати черкаські дороги

Колись потужне комунальне підприємство ЧЕЛУАШ  в останні роки  тихенько тонуло в борговій ямі і асоціювалося в черкащан виключно із скандальними історіями різного масштабу. Проте схоже у році 2016 ми всі ризикуємо стати свідками початку нової ери для комунальників. Фундамент для визначних змін уже закладено: 10 мільйонів бюджетних гривень готуються впасти на рахунки ремонтників. Правда, при цьому риторичним залишається питання, чи дійдуть кошти до безпосереднього адресата, чи осядуть в кишені тіньових кураторів цього підприємства.

Після перемоги  в боротьбі за мерське крісло Анатолій Бондаренко не скупився на гучні слова. Знайшлося в переліку обіцянок новоспеченого очільника Черкас і місце для комунального підприємства із складною абревіатурою ЧЕЛУАШ, яке в місті зібралися буквально піднімати з колін.

На момент тріумфу «батьківщинівця» Черкаське лінійно-експлуатаційне управління автошляхів тонуло в безпросвітних боргах. Близько 30 одиниць техніки були арештовані і чекали на оцінку. Борговий хвіст підприємства тягнувся ще з 2013 року, ЧЕЛУАШ завинив і перед виконавчою службою, і перед податковою, зібравши в пасиві чимало скандальних історій.

Не додавали віри в слова мера і дві неприємні історії, в які комунальники вляпалися уже в 2016 році. Спочатку ЧЕЛУАШ оскандалився із зупинками, придбаними і встановленими за завищеними цінами.  Мова йшла про розтрати бюджетних коштів в сумі щонайменше  160 тис. грн. У результаті подальшого розбору польотів полетіла голова директора КП Богдана Маслечка.

Правоохоронними органами було відкрите кримінальне провадження за частиною 5 статті 191. (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Скандал отримав продовження.  В рамках обшуку вже по іншому провадженню у приміщені комунального підприємства були виявлені стоси установчих документів різних ТОВ та ПП з різними напрямками діяльності, копії паспортних даних громадян та 227 печаток. А все починалось з підозри у безтоварній операції.

pechati

Словом,  початок 2016-го в ЧЕЛУАШІ явно не заладився. Підніманням з колін і не пахло. Наводити порядки в темному королівстві комунальників був покликаний «заморський» спеціаліст із далекої Сміли: 18 лютого директором КП ЧЕЛУАШ став Олександр Плюта.

dorogi-cherkas

Смілянин може похвалитися солідною біографією. Тут і депутатство у «регіонах» є, і доведення місцевого комунального підприємства до банкрутства є, і без зв’язків з оточенням нового мера також не обійшлося.

Plyuta

Плюта розпочав ефектно. Демонстративними роботами на вулицях міста закладалося підґрунтя для великих перемог, які, як виявилося, були не за горами. Крокуючи до майбутнього тендерного успіху, ЧЕЛУАШ і його «покровителі» змогли навіть розрахуватися зі своїми боргами, які раніше виключали акцепти конкурсних пропозицій комунального підприємства.

Власне, момент істини прийшов 12 травня. Саме тоді у віснику держзакупівель з’явилось повідомлення про результати тендеру, який проводив департамент економіки та розвитку Черкаської міськради. Предметом закупівлі був поточний ремонт міських доріг протягом 2016 року.

dorogi-cherkas-2

Звичайному обивателю залишається лише здогадуватись, що саме і як відбувалось в кабінетах місцевих владців, та в боротьбі за солідний шматок бюджетного пирога вагою майже в 10 мільйонів гривень переміг саме ЧЕЛУАШ, обійшовши земляків з «Черкаси-інтерстрой» та «Колтех-Транс», а також гостей з Києва («Форма») та Івано-Франківщини («Меш Інвест»).

Підприємство-переможець отримало можливість зремонтувати 36 тисяч квадратних метрів черкаських доріг. Для цього міською радою ще в жовтні минулого року було закуплено 4 тисячі тон асфальту.

dorogi-cherkass-1

Все б добре, аби не заявка ще донедавна фаворита міського бюджету ПП «Черкаси-Інтерстрой». Пропозиція відомого в місті бізнесмена Володимира Халая  та його підприємства виявилась майже на мільйон гривень дешевшою, ніж у комунальників. Проте її відхилили. Причина -  невідповідність кваліфікаційним вимогам, а саме відсутність копій договорів наданих до відгуку. Факт відмови, мяко кажучи, видається доволі дивним і мало корелює з обєктивною реальністю. Саме ПП «Черкаси-Інтерстрой» та його субпідрядники  протягом жовтня 2015 – травня 2016 року здійснювало поточний ремонт дорожнього полотна міста та успіли на цих послугах освоїти 5,3 млн.грн.

halaj.

Крім того,  ПП «Черкаси-Інтерстрой» авральними темпами здійснював  першу чергу реконструкції вулиці Сурікова, вартістю 6,5 млн.грн. Задача стояла проста – встигнути до поминальних днів. Для своєрідного «стимулювання» підрядника довелось навіть на 20 днів до 25 травня перенести розкриття пропозицій стосовно 2-гої черги ремонтних робіт.  Чи залишились задоволені «замовники», цілком ймовірно побачимо вже за два тижні.

Проте, як вже зазначалось вище, достоїнств «Інтерстрою» виявилося недостатньо, і підряд дістався комунальному підприємству, що майже 5 років не знало перемог в тендерних процедурах міської ради. Здавалось, можна було б порадіти за комунальників і бюджет, проте є декілька відкритих питань.

dorogi-cherkass

Так, не факт, що ЧЕЛУАШ має належну кількість власної техніки для виконання підряду. Цілком можливо, що для здійснення своїх поточних зобов’язань підприємство буде  змушене використовувати застарілі активи, а обіцяна фреза та вантажний транспорт досі навіть не матеріалізувалась в оголошення у віснику державних закупівель.

Виходить, що в комунальників не так і багато альтернатив. Для виконання підряду та освоєння всієї запланованої суми в будь-якому випадку доведеться залучати субпідрядників. Схема стара і перевірена, проте вже трохи «підзабута» в Черкасах на фоні відсутності звитяг комунальників. Уже  скоро ми дізнаємося справжніх бенефеціарів такої довгожданої та бажаної перемоги колись найпотужнішого комунального підприємства міста.

А поки що - бійтеся приватники, КП ЧЕЛУАШ уже готовий стати головним гравцем на полі бою з ямами на дорогах Черкас.

Сергій Макаренко

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.