9 травня в Черкасах пройшло в боях за червоний прапор

9 травня в Черкасах пройшло в боях за червоний прапор

Святкування Дня Перемоги в Черкасах могло відбутися тихо і банально якби не надмірна ініціатива організаторів заходу, які принесли на Соборну площу червоний прапор для ветеранів. Розгорнути, правда, його так і не вдалося.

Спроба розгорнути червоний прапор в Черкасах

Так поява прапора на площі викликала неоднозначну реакцію «свободівців», які почали вимагати його прибрати. До представників «Свободи» в суперечці долучилися і «азовці» та інші активісти. Конфлікт переріс в невелику штовханину, яку, за словами Юрія Ботнара (депутата Черкаської обласної ради) – спровокували невідомі в цивільному і яка закінчилася розбитим носом одного з активістів. Невідомих Юрій Ботнар назвав «міліціонерами в штатському». Конфлікт вдалося уникнути, коли поліція переконала ветеранів віднести прапор в приміщення міськвиконкому.

Депутат Черкаської міськради Шило

Депутат міської ради Максим Шило у своєму дописі на фейсбуці заявив: «Дії департаменту організаційного забезпечення та працівників поліції показують нехтування закону про "декомунізацію". Ще задовго до самого заходу я та інші мої колеги попереджали про те, що так званий "прапор перемоги" викличе суспільне невдоволення та створить провокативну ситуацію. Провокація відбулася і тепер винні мають понести відповідальність»

prapor

В той самий Юрій Ботнар написав до поліції заяву з приводу порушення закону про декомунізацію та пропаганду «радянщини»

9 травня в Черкасах

Але на цьому «веселощі» в місті не за кінчилися і вже за короткий час в кількох кварталах від Соборної площі відзначилися вже комуністи, які йшли на мітинг з червоними прапорами та плакатами із зображенням  командуючих Червоною Армією. «Азовці» зробили їм зауваження, але вже за кілька хвилин словесна суперечка переросла в штовханину. Лише за втручання поліції все обійшлося лише кількома розірваними плакатами . Вже дослухавшись аргументів правоохоронців комуністи прибрали прапор і плакати і долучилися до урочистостей.

Поліція вже відкрила кримінальне провадження статтею 436-1 Кримінального кодексу України (Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів)

Якби то не було, але сьогоднішнє святкування за своїм наближенням до стандартів Радянського Союзу . Як заявив громадський активіст Ярослав Лавров: «Такого совка, як сьогодні на параді,  навіть при Тулубі не пригадую. Просто комуністичний шабаш в центрі України – ряжені ветерани, скандал із прапором і все це під соусом із перемоги».

Загалом від сьогоднішніх дня залишилося відчуття, що люди, які займалися організацією урочистостей засумували за тим розмахом святкувань, які були в минулі часи. Та й загалом трішки забулися про те, що святкування та урочистості в наші дні варто розмежовувати. А нам залишається лише підраховувати які суми були витрачені на це святкування.

 Сергій Костенко

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.