У Черкасах хочуть скасувати 9 травня та Prozorro

У Черкасах хочуть скасувати 9 травня та Prozorro

Дванадцяте пленарне засідання другої сесії Черкаської міської ради обіцяло стати гарячим та цікавим.  Адже сьогодні мали розглянути проекти по впровадженню системи «Прозорро», по наданню містобудівних умов на реконструкцію філармонії та проект фракції «Свободи» про відміну святкування 9 травня, який був внесений до порядку денного. Натомість громадськість з самого початку сесії вимагала розглянути  питання електронних закупівель першим, хоча вони займало в списку лише 36 місце.

Такі вимоги неабияк роздратували секретаря міської ради Олександра Радуцького та міського голову Олександра Бондаренка. І якщо мер просто погрожував вивести активістів із зали, то пан Радуцький не стримував себе в емоціях і то відправляв активістів «водити хороводити навколо обласної ради», то «займатися ОСББ і не лізти в питання, в яких ті не розбираються». Навіть пообіцяв на наступну сесію привести «бабушек», які б виступили опонентами аткивістам. Пан Бондаренко не стримався в оцінці одного з активістів – Володимира Друмашка, у зверненні до Олександра Радуцького: «Заяви там, б**дь, про воровство, б**дь, чуєш в ОСББ, він буде розказувати, б**дь, тут мені. Бабушки приходили, обібрав там, б**дь, построїв…». Все таки в часи технологій потрібно бути обережнішим з висловлюваннями.

cherkassi

Попри тиск з президії депутат фракції «Партії вільних демократів» Тарас Коломієць все таки запропонував питання електронних закупівель розглянути першим, а не 36. І його довелося ставити на голосування.

cherkassi

На диво більшість депутатів підтримали цю пропозицію. Можливо не всі розібралися в тому, за що вони голосують, але рішення було прийнято. Що викликало черговий шквал критики депутатів та громадськості з боку міського секретаря, який звинуватив усіх в популізмі. Вчергове наголошуючи на тому, що через це в місті зупиняться роботи по ремонту доріг, садочків. Навіть наводив негативний приклад Дніпропетровська, де, за його словами, Філатов заборонив використовувати систему «Прозорро» через зриви закупівель.  І навіть надав слово директору департаменту економіки та розвитку Ірині Удод для того, щоб вона навела аналіз негативних факторів впровадження системи «Прозорро» в Україні

Пані Ірина не підвела і  у розповіді про впровадження електронних закупівель у інших містах, зосередила увагу лише на негативному досвіді, заявила, що фінансовий поріг має становити 50 000 грн, до того ж роботи не мають бути включені до порогу. Все так, як і хочуть деякі депутати міської ради Черкас.

Врешті решт перебравши кілька варіантів порядку денного затвердили зміни, за якими першими розглядають питання передачі тролейбусів, потім оголошується перерва для узгодження позицій фракцій по питанням, за якими немає ні в кого зауважень, щоб проголосувати їх пакетом, другим і третім пунктом поставили обидва проекти по системі електронних закупівель, при тому, що проект депутата Романова поставили другим.

cherkassi

Врешті, депутати міськради у повному складі прийняли питання «Про згоду щодо безоплатної передачі територіальній громаді міста тролейбусів». Як виявилося, власне тільки заради цього депутати і збиралися, адже після цього було оголошено перерву, після закінчення якої засідання не протривало і 10 хвилин. Тобто до 9 травня справа теж не дійшла.

Депутат Юрій Тренкін від «Батьківщини» відразу висунув пропозицію закрити сесійне засідання і доручити відповідним службам міськради узгодити два запропоновані  проекти щодо системи «Прозоро» для подальшого винесення на сесію одного спільного проекту.

Головуючий секретар міськради Олександр Радуцький закрив сесію. Громадськість почала кричати «Ганьба!». Ці крики не завадили міському секретареві встати і співати гімн, який почали вмикати одразу після його слів про закриття сесії.

Вже в холлі він заявив активістам, які його критикували: «Я блокував і буду блокувати рішення по «Прозорро» до тих пір, доки система не буде працювати ідеально». Судячи з усього це буде тримати до того часу, доки не приймуть її в тому вигляді, в якому його все буде влаштовувати.

В той же самий час вже можна робити висновки про те, що «Черкащани» в міській раді вже почали спільно голосувати разом з «Батьківщиною», «БПП» та «радикалами». Видно «Азот» подарував місту не лише тролейбуси, а й їхні голоси. Але навіть це не дало переваги нікому. Адже саме відсутність більшості призвела до того, що довелося так нахабно закривати сесію, аби лишень не дати навіть найменшого шансу прийняти рішення, яке не вигідно очільникам міста. Прикметно, що міський голова усунувся від вирішення цього питання скинувши всю чорну роботу на секретаря. Адже імідж зіпсувати так легко.

cherkassi

Депутати черкаської міськради від фракцій «Самопоміч», «ПВД», «Укроп» і «Свобода» відразу почали готувати два зверненняПерше – до керівництва міста про скликання позачергової сесії міськради для розгляду питання впровадження системи «Прозорро». Друге – до правоохоронних органів, бо депутати вважають, що секретар міськради порушив законодавство, адже закрив засідання сесії в день, коли міський голова Анатолій Бондаренко офіційно перебував на робочому місці. Чи відбудеться позачергова сесія – дізнаємося лише наступного тижня. Але можна очікувати, що вчергове буде цинічно відмовлено депутатам, або не збереться необхідної кількості депутатів. Досвід в «переконанні» депутатів вже мається, що показало голосування за виконком.

Таким чином через упередженість владців Черкаси продовжать святкувати 9 травня, та залишаться без «Prozorro». Натомість відкладається питання реконструкції філармонії в кафе з торговими площами.

 

Інна Курило

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.