Черкаська філармонія: осередок культури чи торговий центр?

Черкаська філармонія: осередок культури чи торговий центр?

Черкаська філармонія: осередок культури чи торговий центр?

21 квітня на сайті Черкаської міської ради з’явився проект рішення, який має розв’язати руки забудовнику, котрий бажає з Черкаської обласної філармонії створити кафе, салон-магазин та офісні приміщення. Так, відповідно до проекту рішення  № 462-8-з міська рада має скасувати рішення виконкому № 920, яким 04.09.2015 відмовлено  ТОВ «Капітальні інвестиції» у внесенні змін до містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки по вул. Хрещатик, 196 (приміщення філармонії).

Ще в вересні 2014 року рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради було надано ТОВ «Капітальні інвестиції» містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки по вул. Хрещатик, 196. Цікаво те, що відповідне рішення № 841 від 09.09.2014 на сайті міської ради відсутнє.

cherkassi

 

Також на сайті Черкаської міської ради видалено прикріплений  файл з проектом зазначеного рішення.

cherkassi

З цього можна зробити висновки, що хтось старанно приховує інформацію, які ж містобудівні умови було надано ТОВ «Капітальні інвестиції» на перебудову філармонії. Однак, мабуть, не настільки ті містобудівні були комерційно вигідні, що вже через рік, 18 червня 2015р., було зареєстровано проект рішення виконкому який передбачав зміну до містобудівних  - викласти назву будівництва в наступній редакції:

  1. Назва об’єкта будівництва – будівництво незавершеної будівництвом частини обласної філармонії з прибудовами та підвалом під кафе, салон-магазин та офісні приміщення в існуючих межах споруди

Щось не склалося, оскільки  04.09.2015 р. рішенням №920 виконком   відмовив забудовнику. Всі думали, що епопея з перебудовою філармонії закінчилась… як виявилось, не надовго. Розпорядженням  № 217-р від 25.09.2015 міського голови (яке також відсутнє на сайті міської ради), а в той час це був Одарич С.О., зупинено дію  рішення виконкому про відмову, та розгляд цього питання передано на сесію ради. Примітно, що виноситься питання на розгляд сесії лише зараз, через 7 місяців після зупинення рішення міським головою.

Отже, що дає ТОВ «Капітальні інвестиції»  скасування рішення виконкому №920 від 04.09.2015 про відмову у внесенні змін до містобудівних умов, а саме відмову у будівництві в філармонії кафе, салону-магазину, офісів. Так, в разі скасування міською радою  рішення виконкому, зважаючи на те, що з  15 січня 2016 року прийняття рішень  щодо надання містобудівних умов та обмежень передане департаменту архітектури одноособово,  вирішувати чи бути в філармонії магазинам та офісам чи ні, відповідно будуть лише чиновники Департамент архітектури. А це вже дає можливість для певних маневрів. Адже вже не один раз, з моменту отримання таких прав, Департамент  давав дозволи на будівництва, які були заблоковані виконкомом, чи поставлені тим же виконкомом в певні рамки. Яскравим прикладом того є будівництво в центрі міста за драматичним театром висотки, на яку були встановлені обмеження по кількості поверхів. Після отримання повноважень Департамент архітектури дав дозвіл на будівництво більшої кількості поверхів, ніж було встановлено в рішенні виконкому. Прикметно, що це будівництво лобіювалося бізнес-структурами, які підтримували чинного міського голову у виборчих перегонах.

cherkassi

 

cherkasi

Хто ж стоїть за цим забудовником, заради якого чиновниками зроблено стільки маніпуляцій? Одним із кінцевих вигодонабувачів  ТОВ «Капітальні інвестиції» є Юткін В’ячеслав Михайлович  - людина з величезним управлінським стажем за плечима, однак примітно те, що стаж набутий  в проросійських банках  -  БАНК НРБ, Сбербанк Росії, Промінвестбанк - кінцевим бенефіціаром якого є російський «Внешэкономбанк», а в  часи СССР пан Юткін 20 років віддав службі в КДБ.

cherkassi
Отже, на найближчій сесії Черкаської міської ради зможемо побачити відношення місцевих обранців до культурних пам’яток нашого міста. Оскільки їм вирішувати, чи залишиться чинною відмова виконкому в погодженні ТОВ «Капітальні інвестиції» будувати в приміщенні філармонії  підвалу під кафе, салон-магазин, офісні приміщення чи передати вирішення цього питання департаменту Артура Савіна, колишнього депутата від Партії Регіонів.

 

Ярослав Лавров

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.