Кому заважає «ProZorro» в Черкасах?

Кому заважає «ProZorro» в Черкасах?

Кому заважає «ProZorro» в Черкасах?

В кінці 2015 року парламент прийняв закон «Про публічні закупівлі», щоб зробити електронні закупівлі обов’язковими. Згідно закону, з 1 квітня 2016 року до системи в обов’язковому порядку мають підключитися центральні органи виконавчої влади і підприємства монополісти. З 1 серпня процедура закупівель через систему прозоро стане обов’язковою.  Але в Черкасах складається ситуація, що всі намагання впровадити цю систему блокуються різними способами

Суперечки за «ProZorro» у Черкасах

Запровадження системи «ProZorro» в Черкасах ініціював депутат від «Самопомочі» Олексій Романов. Запропонований ним проект передбачав введення електронних торгів з надання послуг та виконання робіт за кошти міського бюджету починаючи з суми в 10 тис. грн., що дало б змогу мінімізувати корупційну складову. На сьогодні договори укладаються у ручному режимі чиновниками, зачасту навіть без тендерів. Відтак і бюджет розвитку міста (понад 363 млн. грн. на 2016 рік) розподіляється у ручному режимі.

Підтримали ProZorro лише 14 міських обранців, 15 – утрималися, а інші взагалі не брали участь в голосуванні. Прикметно, що противниками цієї виявилися депутати від «Батьківщини» та від «Солідарності» У підсумку вирішили, що питання про запровадження електронних закупівель не досконале і відправили на доопрацюваня профільний департамент. На це йому дали три тижні.

Після опублікування «Порядку закупівель по дотендерним сумам» депутати кількох фракцій звернулися до міського голови про скликання позачергової сесії для розгляду питання запровадження системи електронних закупівель «Prozorro». У відповіді на звернення депутатів, яку підписав секретар Черкаської міськради, Олександр Радуцький, зазначається, що у проведенні позачергової сесії відмовлено, оскільки на сьогодні не закрита чергова сесія міськради.

cherkassi

Олексій Романов на сторінці у Facebook наводить аргументи про те, що скликання позачергової сесії ніяким чином не пов’язано з закриттям чергової поточної сесії і має бути проведено за вимогою третини депутатів в обов’язковому порядку. Сама по собі відмова в проведенні, підписана 20.04.16, секретарем міськради з перевищенням його повноважень і є незаконною. Депутат переконаний, що міські владці робитимуть все, щоб максимально затягнути час та дискредитувати систему.

«Гарантую, що в кінцеву проекті рішення намагатимуться збільшити порогові суми, вивести роботи (2/3 від загальної суми), відтермінувати введення рішення в дію тощо», – наголосив Романов.

Контраргументи

Депутати Черкаської міської та обласної рад від ВО «Батьківщина» переконані, що через запровадження системи державних закупівель в Черкасах хотіли зірвати роботи по благоустрою та оновленню міста які нині активно проводяться.

cherkassi

– Ми підтримуємо програму електронних закупівель «Прозоро», але не підтримуємо той проект який подала фракція «Самопоміч». В разі його ухвалення – це могло б зупинити роботи в місті. Ви зараз бачите, що місто перетворилося на справжній будівельний майданчик, багато старих незавершених проблем вирішує нова міська влада на чолі з міським головою. Робимо тротуари, дороги, освітлення, люди бачуть ці зміни і позитивно їх сприймають. В місті бурлить робота і цього не можна не помітити. Буде підготовлений відповідний доопрацьований проект, який в рамках чинного законодавства визначить застосування цієї програми. На одній з найближчих сесій міської ради він буде винесений та проголосований, – зазначив на прес-конференції журналістам, голова міської організації ВО «Батьківщина» Роман Діскант.

cherkassi

Депутат обласної ради Михайло Мушієк підтримав колегу: «Я хоча більше відповідаю і за область, але в мене склалося таке враження, що окремі сили, які програли на виборах, змирилися і пішли працювати спільно на користь міста. А окремі які не змирилися просто таким чином намагалися саботувати і по можливості заблокувати ті активні роботи які проводяться в місті прийняттям недоопрацьованого проекту рішення.»

5 травня відбудеться дванадцяте пленарне засідання другої сесії міської ради. На неї виносяться 2 варіанти того, яким має бути «ProZorro» в Черкасах. Перший проект – депутата Романова від «Самопомочі», другий – міської ради. І якщо з першим все зрозуміло і з ним можна ознайомитися, то другий, через відсутність доопрацьованого проекту у вільному доступі,  викликає побоювання того, що депутати захочуть вивести з під дії електронних торгів роботи, та збільшать мінімальні суми закупівель.   Що ж, побачимо хто кого. І чий бік тепер займе фракція «Черкащани», особливо після того, як «Азот» подарував місту 15 тролейбусів

Інна Курило

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.